TARGONCA
Iskola
Majsai Autósiskola 1098 Budapest, Dési Huber u. 7. +36-1-357-4773 / +36-20-944-9114
Targoncavezetői tanfolyam - targonca jogosítvány
Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-000228/2014

A térkép megtekintéséhez
kattintson a képre!

Targonca jogosítvány megújítása

A 40/2009 (VIII.31.) KHEM rendelet előírásai alapján ez év végén (2015. december 31. ) a régi fajta építőgépkezelő jogosítványok hatályukat vesztik, és le kell cserélni az újfajta gépkezelői jogosítványra.
Én most a targonca jogosítványról írok, de természetesen a probléma érinti a többi gépkezelőt, emelőgépeseket, darusokat, földmunkagépeseket, stb. is. A csere szó itt nem azt jelenti, hogy némi illeték ellenében a hatóságok lecserélik a régi targoncás jogosítványt, hanem újra kell vizsgázni ahhoz, hogy megfeleljünk az előírásoknak. A rendelet megszületése óta már majdnem eltelt 6 év, de még mindig sokan vannak, akik nem végezték el a megújítást.
A hátralévő 1/2 év vajon elegendő lesz, hogy mindenki megszerezze az új képesítést ?
Ehhez még figyelembe kell venni, hogy 2009. szeptembere előtt nem volt egyértelmű, hogy a targoncás munkakör betöltéséhez szükséges-e az OKJ-s szakképesítés, vagy sem. Az építőgépkezelői jogosítványt a legtöbb cég elfogadta a munkavégzéshez, a munkavédelmi ellenőrzések során sem okozott problémát, ha nem volt mellé OKJ-s Könnyű-, vagy Nehézgépkezelő szakképesítés. Mára a rendeletek ilyen szempontból összehangolódtak, OKJ-s szakképesítés nélkül nem lehet dolgozni. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy jelenleg a 90 órás OKJ-s Targoncavezető szakképesítés megszerzéséhez minimum 1-2 hónap szükséges, akkor máris elég kevés időnek tűnik az év végéig hátralévő 1/2 év. Könnyebb helyzetben vannak azok, akik korábban megszerezték már az OKJ-s szakképesítést. Nekik ugyanis nem kell a Targonca tanfolyam elméleti részét elvégezni, 5 óra gyakorlat elvégzése után már mehetnek is a hatósági gyakorlati targonca vizsgára és a sikeres vizsga után megkapják az újfajta gépkezelői jogosítványt.