TARGONCA
Iskola
Majsai Autósiskola 1098 Budapest, Dési Huber u. 7. +36-1-357-4773 / +36-20-944-9114
Targoncavezetői tanfolyam - targonca jogosítvány
Felnőttképzési nyilvántartási szám: E-000228/2014

A térkép megtekintéséhez
kattintson a képre!

Targonca tanfolyam-jogszabályok

A targonca tanfolyam megtartását, a tanfolyamon és vizsgán való részvétel előfeltételeit, a vizsgáztatás szabályait törvények és rendeletek írják elő. Jogszabály rendelkezik arról is, hogy a targonca tanfolyamot tartó képzőszervnek milyen személyi és tárgyi feltételekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy targonca tanfolyamot és vizsgát szervezhessen. A jogszabályi előírások betartását a hatóságok folyamatosan ellenőrzik. Az alábbiakban található összeállítás a tanfolyammal és vizsgával kapcsolatos legfontosabb előírásokat tartalmazza a teljesség igénye nélkül.


Targoncavezetői tanfolyam - targonca jogosítvány
 • 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint egyes, szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló miniszteri rendeletek hatályon kívül helyezéséről
 • A rendelet, ahogy a címében is szerepel az OKJ-s targonca tanfolyam szakmai és vizsgakövetelményeit határozza meg.

 • 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról
 • Ez a rendelet írja elő, hogy a targonca vezetőjének az OKJ-s Targoncavezető bizonyítványon kívül gépkezelői jogosítvány is szükséges. A gépkezelői jogosítványba kerülnek bejegyzésre azok a targonca gépcsoportok, amelyeket a gépkezelői jogosítvány tulajdonosa jogosult vezetni.
  Targoncák esetében háromféle gépcsoportot különböztetünk meg: gyalogkíséretű targonca (3312), vezetőállásos targonca (3313), vezetőüléses targonca (3324).

 • 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról
 • A targoncák is emelőgépek, ezért a rendelet előírásai a targoncát üzemeltetőkre, a targoncát karbantartókra és a targoncavezetőkre is vonatkoznak. A targonca tanfolyam munkavédelmi tananyaga is e rendelet alapján készült.

 • 21/2010 NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről
 • A targoncavezetőknek a múltban (és a jelenben) is tanfolyamot kellett elvégezni ahhoz, hogy targoncavezetői munkakörben dolgozhassanak. A targonca vizsga után a hatályos jogszabályok alapján kerültek kiállításra a végbizonyítványok. A fenti rendelet határozza meg, hogy jelenleg melyek azok az OKJ-s végzettségek, amelyek a targoncavezetői munkavégzéshez használhatók. A rendelet minden szakmával foglalkozik, nem csak a targoncásokkal.

 • 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről
 • Az OKJ-s Targoncavezető tanfolyam is a Felnőttképzési törvény hatálya alá tartozik, a törvény rendelkezéseit a tanfolyamok és vizsgák szervezésénél maradéktalanul be kell tartani.